Ondergewicht

Ondergewicht

Net zo vervelend als overgewicht, en met net zo veel gezondheidsrisico's, is ondergewicht. Sommige mensen hebben aanleg om snel en veel aan te komen, anderen hebben juist moeite om op gewicht te blijven. Dit kan komen door bijvoorbeeld een versnelde schildklierwerking of slechte eetlust. Deze groep wordt vaak niet, of te weinig, erkend en begeleid. Ondergewicht is vervelend en frustrerend. Kleding kopen is vaak lastig, en men kan klachten ervaren zoals vermoeidheid, huidproblemen, een slecht immuunsysteem en fragiliteit of sarcopenie. Daarnaast heeft lichaamsvet meerdere functies die bij personen met ondergewicht slechts beperkt kunnen worden uitgevoerd, zoals schokdemping en isolatie van lichaamswarmte.

Heeft u ondergewicht en wilt u hier iets aan doen? De diëtist kan u helpen. Naast persoonlijke voedings- en leefstijladviezen kunnen wij u adviseren over verrijkte voeding en voedingssupplementen. Onze geavanceerde meetapparatuur kijkt verder dan alleen uw gewicht, maar neemt ook uw botgezondheid en spiermassa in acht. Op deze manier kunnen we u op de juiste manier begeleiden naar een gezond en gelukkig leven.

Ondervoeding

Je hoeft geen ondergewicht te hebben om ondervoed te zijn; zelfs personen met obesitas kunnen ondervoed zijn. Het verschil tussen ondervoeding en ondergewicht, is dat ondervoeding iets zegt over de micronutriëntenstatus van de persoon. Dit wil zeggen of je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt om gezond te blijven. Daarnaast kun je ondervoed zijn door langdurig te weinig eiwit binnen te krijgen. Dit zien we vaak bij ouderen, kinderen in ontwikkelingslanden en eetstoornispatiënten.

Ondervoeding is een vervelende en gevaarlijke aandoening. Denk bijvoorbeeld aan bloedarmoede, osteoporose (botontkalking), depressie, haar- of tanduitval, spruw, hartritmestoornissen, darm- en stoelgangklachten, en slapeloosheid. Ondervoeding vaststellen is niet altijd even eenvoudig. De klachten die ondervoeding veroorzaakt kunnen namelijk meerdere oorzaken hebben. De diagnose ondervoeding kan in verreweg de meeste gevallen alleen worden gegeven door middel van bloedonderzoek via de huisarts. Ga dus bij twijfel eerst langs de huisarts. Deze zal je doorverwijzen naar de diëtist.