Overgewicht

Gewicht is maar een getalletje, zeggen veel mensen. Hier sluiten wij ons in principe grotendeels bij aan. Het gewicht op zich zegt weinig tot niets over uw lichamelijke gesteldheid. Om dit gewicht wat meer betekenis te geven, is de BMI in het leven geroepen. De BMI is het gewicht gedeeld door de lengte in het kwadraat. Het getal wat hier uitkomt, is het gewicht per 'vierkante meter lichaam.' Dat brengt ons bij het volgende probleem: spieren wegen meer dan vet, dus een bodybuilder en iemand met een hoog vetpercentage kunnen even veel wegen, maar er heel anders uitzien.  

Diëtistenpraktijk Zwijndrecht beschikt over een moderne bio-impedantie weegschaal. Deze meet niet alleen uw gewicht en BMI, maar ook uw vetpercentage, vochtaandeel, spiergewicht, botmassa en zelfs nog meer eigenschappen van uw lichaam. Dit apparaat meet dit door een zwakstroompje door het lichaam te sturen en de weerstand van uw weefsels te berekenen. Hier voelt u niets van, en deze meting geeft een veel duidelijker beeld van uw lichamelijke gesteldheid dan enkel de kilogrammen. Daarnaast geeft het apparaat u een score van 1 op 9 voor fysieke fitheid, en uw 'echte' leeftijd, gebaseerd op uw gezondheid.

Overgewicht

Personen met overgewicht hebben doorgaans een BMI van meer dan 25. Boven een BMI van 30 wordt gesproken van obesitas. Naast de BMI wordt er ook gelet op de middelomtrek, en de middelheup ratio (een correctie voor de lichaamsbouw). Daarnaast nemen we ook vetpercentage en het viscerale vet (inwendig vet) in acht. Als deze verschillende lichaamseigenschappen verhoogd zijn, brengt dit gezondheidsrisico's met zich mee, zoals een verhoogde kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker. Daarnaast kunnen er klachten ontstaan met gewrichten en ademhaling, zoals gewrichtspijn en slaapapneu, waardoor bewegen moeilijker wordt en het overgewicht wordt verergerd.

Een diëtist kan hier een uitkomst in bieden. Met eenvoudige, maar op uw persoonlijke situatie afgestemde, leefstijl- en voedingsadviezen kan er vaak al een hoop verbetering optreden. Het belangrijkste hierbij is dat u lekker in uw vel zit en dat er ruimte is voor uw wensen en behoeften. Het streven is om af te slanken, en niet te vermageren. Het verschil hierin is, dat u bij afslanken minder spierweefsel inlevert dan bij vermageren met bijvoorbeeld een crashdieet. Uw gezondheid staat op de eerste plaats!

 

 

Beide dames in deze afbeelding wegen 63 kilo, maar hebben een totaal andere lichaamsbouw!

Gewicht alleen is dus niet genoeg...