Hoge bloeddruk

Het hart pompt het bloed met kracht de slagaders in, waardoor er druk op de bloedvaten ontstaat.
Bloeddruk schommelt voortdurend; de hoogte is afhankelijk van bijvoorbeeld emoties, spanning en activiteiten, of van het moment van de dag.

Bloeddruk bestaat uit 2 verschillende waarden:
- De bovendruk (systolische druk) die gemeten wordt als het hart samenknijpt.
- De onderdruk (diastolische druk) die gemeten wordt als het hart zich ontspant.

Een bloeddruk die als gezond wordt gezien, is een bovendruk van 120 mmHg en een onderdruk van 80 mmHg. Bij een bovendruk hoger dan 140 mmHg en/of een onderdruk hoger dan 90 mmHg is er sprake van een hoge bloeddruk. MmHg staat voor millimeters kwik, hiermee wordt de druk aangegeven.

Klachten

De meeste mensen met een hoge bloeddruk merken daar niets van. Soms, als mensen bijvoorbeeld gedurende langere tijd een hoge bloeddruk hebben die niet wordt behandeld, kunnen verschillende klachten optreden, zoals:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid en braken
  • Kortademigheid
  • Rusteloosheid 
  • Wazig zien

Gevolgen van hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaataandoeningen. Het kan leiden tot een beroerte, hartinfarct, angina pectoris (pijn op de borst) en etalagebenen. Ook kan hoge bloeddruk schade aanrichten aan onze organen zoals de ogen of de nieren.
Omdat het hart steeds harder moet werken om het bloed in ons lichaam rond te pompen kan hoge bloeddruk ook leiden tot een verdikte hartspier of hartfalen. De pompfunctie van het hart neemt dan langzaam af en heeft vermoeidheid, kortademigheid en vocht vasthouden tot gevolg.

Leefstijl

Niet iedere hoge bloeddruk kan worden verholpen door voeding, maar het veranderen van je levensstijl kan bijdragen aan het verlagen van een (te) hoge bloeddruk. Zo is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten met veel groente en fruit, magere zuivelproducten en volkoren graanproducten.

Ook is het belangrijk om zo min mogelijk zout te eten. Zout houdt vocht vast, wat slecht is voor je bloeddruk. We hebben maar 1 tot 3 gram zout per dag nodig. Helaas gaan we hier vaak overheen dit omdat we het onopgemerkt binnen krijgen. Zout zit in heel veel producten verstopt zoals bijvoorbeeld in kaas, brood en vleeswaren. Het advies is hierdoor verruimd naar maximaal 6 gram zout voor volwassenen per dag.
Ook kan cafeïne, wat met name voor komt in koffie en in kleinere hoeveelheden in zwarte thee, acuut de bloeddruk verhogen, net zoals drop en zoethoutthee. Terwijl het drinken van groene thee juist positief kan werken op hoge bloeddruk door de aanwezige antioxidanten! Het is verstandig om het nuttigen van koffie, drop en zwarte- of zoethoutthee te beperken.

Verder is het belangrijk om:

  • Regelmatig te bewegen
  • Een gezond gewicht na te streven
  • Het gebruik van tabak en alcohol te beperken
  • Weinig verzadigd vet te eten
  • Leren om te gaan met spanningen en stress

Een diëtist kan je helpen bij het veranderen van je leefstijl door middel van tips en voedingsadviezen. 

Bronnen:

www.hartstichting.nl

www.voedingscentrum.nl

Bloeddrukmeting

Bij Diëtistenpraktijk Zwijndrecht is bloeddrukmeetapparatuur aanwezig. Bij een te hoge bloeddruk verwijzen wij u door naar uw huisarts.

Hoge bloeddruk