Bariatrische chirurgie (o.a. maagverkleining)

Soms slaat een afslankdieet niet aan, of heeft u door omstandigheden of bij medische indicatie behoefte aan een bariatrische ingreep. Een bariatrische ingreep is een operatie met de bestrijding van (morbide) obesitas als doel. Niet elke bariatrische ingreep is hetzelfde. De meest voorkomende zijn, in Nederland, de gastric bypass en de gastric sleeve. Andere veelvoorkomende opties zijn de maagband of een maagballon.
 

U overweegt een operatie

Een diëtist kan met u de mogelijkheden bespreken en kan een screening uitvoeren of u er überhaupt voor in aanmerking komt. 
 

Voor de operatie

Zowel voor- als na- het ondergaan van een bariatrische ingreep zult u zeer nauwkeurig met uw voeding om moeten gaan. Soms vinden chirurgen het wenselijk als u voor de operatie enkele kilo's kwijtraakt. Dit zal de risico's tijdens de operatie verkleinen, omdat er minder vetweefsel 'in de weg' zit tijdens de operatie. Daarnaast zal de zorgverzekeraar als harde voorwaarde stellen dat u voor de operatie onder begeleiding bent geweest bij een diëtist. U moet aan kunnen tonen dat u bereid bent tot gedragsverandering met betrekking tot uw eetpatroon. De operatie zal anders niet slagen en in veel gevallen leiden tot terugkeer naar het oude gewicht.
 
Na de operatie zijn er een aantal voorwaarden waar u aan zult moeten voldoen om gezond te blijven. Zo zijn er speciale supplementen met vitamines en mineralen nodig. U mist in principe een groot deel van uw spijsvertering, dus gewone supplementen van de drogist zullen niet meer voldoende zijn. Diëtistenpraktijk Zwijndrecht werkt nauw samen met verschillende leveranciers van deze speciale supplementen, zodat we samen het product kunnen vinden dat bij u past.
 

Na de operatie

Naast de verminderde absorptie in uw maag-darmkanaal zijn er ook andere klachten waar u mee te maken kunt krijgen. Uw diëtist kan u leren om met deze klachten om te gaan, deze te verminderen of zelfs te voorkomen.
 

De diëtiste van Diëtistenpraktijk Zwijndrecht heeft met goed gevolg de post-hbo Bariatrische chirurgie afgerond.

 
 

Bariatrische chirurgie