Hoog cholesterol

Soorten cholesterol

Er bestaan 3 soorten cholesterol, voor het gemak beperken we ons tot 2 van de 3: LDL en HDL

LDL is de ‘slechte’ cholesterol en een teveel aan LDL kan leiden tot hart- en vaatziekten. Het zet zich vast aan beschadigingen aan de binnenkant van de bloedvaten waar het zich langzaam ophoopt zodat de vaatwanden dichtslibben. Het bloed gaat er steeds moeizamer doorheen stromen met als gevolg het ontstaan van aderverkalking.

HDL is de ‘gezonde’ cholesterol en het beschermt het lichaam tegen hart- en vaatziekten. Het breekt de cholesterol af in de bloedvaten en vervoert het naar de lever, waar het wordt afgebroken en daarna wordt afgevoerd.

Toch is cholesterol niet alleen maar slecht. Sterker nog: zonder cholesterol kunnen we niet leven. Het is een bouwstof voor onze cellen en hormonen. Als er wordt gesproken over een te hoog cholesterolgehalte, bedoelen ze een te hoog gehalte aan LDL-cholesterol ten opzichte van het HDL.  

Oorzaken

De lever zorgt normaal gesproken voor een evenwicht tussen het cholesterolgehalte dat de lever zelf aanmaakt en het gehalte in het bloed, maar het gehalte dat door de lever wordt aangemaakt wordt beïnvloed door onze leefstijl. Het eten van veel verzadigd vet, weinig bewegen en roken kunnen zorgen voor een verstoord evenwicht en een verhoogd LDL-gehalte.
Daarom is het aan te raden om te stoppen met roken, dagelijks te bewegen en niet te veel verzadigd vet te eten, en meer onverzadigd vet te gebruiken.

Ook kan het cholesterol in bepaalde voedingsmiddelen zoals eieren, orgaanvlees, paling en garnalen een klein negatief effect hebben op het cholesterolgehalte in het bloed.  Het advies is om hier niet te veel van te eten als je gevoelig bent voor een hoog cholesterol.

Behalve leefstijl, kunnen erfelijke factoren ook invloed hebben op ons cholesterolgehalte, net zoals diabetes type2, overgewicht en een traag werkende schildklier.

Cholesterolwaarden

 

In uw dagelijks leven merkt u niets van een hoog cholesterolgehalte; dit komt pas naar boven na een bloedonderzoek. Omdat cholesterolwaarden kunnen schommelen is het van belang dat er meerdere metingen plaats vinden om een betrouwbaar beeld te krijgen.

Als het totaal cholesterolgehalte onder de 5 mmol/l uitkomt is de waarde normaal, daarboven is het cholesterolgehalte verhoogd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afhankelijk van de hoogte van het cholesterolgehalte schrijft de arts medicijnen voor. Een diëtiste kan helpen met aanvullende voedingsadviezen en veranderingen in het eetpatroon begeleiden.