Hart en vaatziekten

Er zijn maar weinig dingen die zo veel invloed hebben op onze hart- en vaatgezondheid als onze voeding en leefstijl. Niet alleen zijn vitamines en mineralen gezond om het hart en de vaten goed te laten werken, maar ook de gevolgen van ons voedingspatroon zijn goed zichtbaar. Stoffen zoals cholesterol en glucose kunnen in te hoge hoeveelheden de vaten aantasten. Daarnaast wordt de bloeddruk voor een groot deel gereguleerd door gezond eten, genoeg bewegen en een goede nachtrust.

Gevolgen van een te hoog cholesterol kunnen ernstig zijn, zoals een hartaanval of een hart- of herseninfarct. Daarnaast kunnen aderen scheuren, zoals bij een aneurysma het geval is. Het dichtslibben van aderen kan zorgen voor ischemische kachten. Dit zijn klachten veroorzaakt door een slechte doorbloeding.

Naast deze aandoeningen kunnen er door een verkeerd eetpatroon ook klachten ontstaan doordat het hart niet sterk genoeg is om het vocht uit de benen terug naar boven terug te pompen. Een bekend en vervelend resultaat hiervan is het oedeem (vochtophopingen). Daarnaast is het ook mogelijk dat u 's nachts veelvuldig wakker wordt omdat u naar het toilet moet. Als u plat ligt wordt het resterende vocht in uw lichaam namelijk beter verdeeld, zodat het makkelijker door de nieren kan worden opgepikt en uitgescheden.

Een diëtist kan u in veel gevallen helpen om uw hart en vaten gezond en sterk te krijgen en te houden. Heeft u last van oedeem? Raadpleeg dan een huidtherapeut. Er is een gespecialiseerde huid- en oedeemtherapeut gevestigd in het Paramedisch Centrum Zwijndrecht.

Vind meer informatie en ondersteuning bij: