Zeewier

01-04-2014 09:43

Eerder vandaag stond er een artikel op nu.nl over zeewier: de groente van de toekomst! Eerder riep het kabinet ook al op om meer zeewier te eten. Dit zoutwaterplantje heeft het allemaal; rijk aan eiwit, jodium, en vezels, duurzaam in productie... Maar is zeewier nu echt zo gezond? Wij gingen op onderzoek uit.

Voedingswaarden

Zeewier wordt onder andere geroemd om de goede voedingswaarden. Zo zou het volgens het artikel rijk zijn aan bijvoorbeeld eiwit en jodium. We vergeleken (kelp) zeewier met drie andere toppers van Nederlandse bodem: spinazie, boerenkool en andijvie (zie afbeelding). Zeewier kwam per 100 gram als beste uit de test als we keken naar magnesium, ijzer, zink en foliumzuur. De hoeveelheid jodium in zeewier is echter zo hoog, dat het 50 x hoger is dan de minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 150 mcg, en 12,5 x hoger is dan de toelaatbare bovengrens van 600 mcg (uitgegaan van de ADH van een jonge vrouw). Als we de dosis zeewier terugbrengen naar een toelaatbare hoeveelheid jodium, blijft er dus weinig over van de andere voedingwaarden; niets is dan hoger dan 5% van de ADH. Naast het ontzagwekkend hoge jodiumgehalte bevat het ook veel natrium / zout, omdat het natuurlijk in zout water wordt gekweekt. Van de gezonde voedingswaarden zijn wij helaas dus nog niet zo overtuigd!


(bron: www.caloriechecker.nl, 19-04-2017)

Seamore

Dit kan toch niet waar zijn? Zeewier is niet veel beter dan ordinaire boerenkool of andijvie! Maar waarom staat iedereen er dan zo voor te springen? We gingen op onderzoek uit en kwamen al snel uit bij Seamore Seeweed, een Amsterdams bedrijf dat zeewier tagliatelle en zeewier bacon op de markt heeft gebracht. De bacon lijk ik te herkennen; die heb ik namelijk wel eens op mijn baconburger ontdekt bij de Vegetarische Snackbar in Den Haag! Snel dook ik in de voedingswaarden van hun producten, en daarvan werd ik wel heel erg blij (zeker als je het vergelijkt met reguliere pasta en normale bacon). Maar hoe komt dat dan? Bewerken zij hun producten zodat ze betere voedingswaarden hebben, of gebruiken ze gewoon een andere soort zeewier? We namen contact op! 
 

Duurzaamheid

 
 
 

Toepasbaarheid

Behalve de bekende sushi koken maar weinig mensen mee zeewier. Hoe verwerk je het in je eten?

 

Dutch weed burger

Bacon

Seamore pasta

recept

 

Seamore - recepten met zeewier