Voeding en Gemoedstoestand

09-03-2021 11:21

Door Jane van Bussel, Diëtist i.o. 

Er zijn diverse soorten voeding die verband houden met je gemoedstoestand.
Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten om ons lichaam en geest zo goed mogelijk te onderhouden. Als we dit niet doen, kunnen er klachten ontstaan zoals een vermoeid en futloos gevoel, of zelfs depressieve gedachtes.

Suikerdip

Suikerrijke en sterk bewerkte voeding wordt in verband gebracht met een hogere kans op depressie. Vaak neemt men een snoepje of een chocolaatje met de gedachte dat het weer even wat energie zal geven. Dit is ook zo: na het eten van suiker krijgt men even een ‘high’ vanwege de stijging van het bloedsuikerspiegel, maar daarna komt er meestal ook een dal. Bij veel mensen uit dat in (soms zelfs extreme) moeheid en bij andere in depressieve gedachtes, sommige mensen worden heel prikkelbaar.

Darmen

Een ander interessant weetje, is dat je gemoedstoestand een verband houdt met je darmflora. In je darmen heb je zowel goede bacteriën als slechte bacteriën. Deze versterken ons immuunsysteem en helpen bij de spijsvertering. Om je darmflora op peil te houden moet je gezond eten: vooral vezels spelen hier een belangrijke rol in. Goede bronnen van vezels zijn groente, fruit, volkorenproducten, volkorenpasta, zilvervliesrijst, noten en peulvruchten. Onze darmen, darmflora en brein hebben allemaal met elkaar te maken. Vandaar dat als je darmflora niet op peil is, je humeur daar dan ook onder lijdt. Ook je gedrag wordt er door beïnvloed.

Vocht

Wat onze stemming ook beïnvloed, is hydratatie. Als we genoeg vocht binnenkrijgen wordt onze stemming beter. Op een dag hebben we 1,5-2L water nodig. Water zorgt ervoor dat je helder blijft. Het is een boost voor je hersenen. Te weinig water kan zorgen voor hoofdpijn, en daar wordt niemand vrolijk van.

Vitamines

Vitamines spelen ook een grote rol in onze stemming, zoals vitamine D. Een tekort hiervan leidt tot een verlaagde serotoninegehalte (een stofje wat geluksgevoelens geeft) wat uiteindelijk depressie kan veroorzaken. Een bekend voorbeeld hiervan is de winterdip. Weinig vitamine D, dat we voornamelijk uit zonlicht halen, in combinatie met donkere, ongezellige dagen zorgt voor veel mensen voor een mentale dip. Vitamine D zit met name in vette vis zoals zalm, paling en haring, eieren, roomboter en rood vlees. Een andere vitamine die invloed kan hebben op je stemming, is B12. Een tekort aan B12 kan ook tot depressieve klachten leiden. Deze vitamine vinden we in dierlijke producten zoals melkproducten, vlees, vis en eieren. We vinden ook kleine hoeveelheden in algen en wieren. De plantaardige bronnen kan het lichaam wat minder goed opnemen. Het wordt daarom aangeraden voor vegetariërs en veganisten om deze vitamine goed in de gaten te houden en zo nodig bij te slikken.