Nationale Poepdag

12-04-2017 10:07

Op 12 april is het de Nationale Poepdag van de Maag- Darm- en Leverstichitng. Misschien niet zo'n smakelijk onderwerp, maar desalniettemin erg belangrijk! Je ontlasting zegt namelijk erg veel over je gezondheid en over de kwaliteit van je eetpatroon

De Bristol Stoelgangkaart

Om iedereen een beeld en idee te geven van hoe een gezonde stoelgang er uit hoort te zien, is er de Bristol Stoelgangkaart ontwikkelt. Deze kaart laat 7 verschillende types ontlasting zien. Natuurlijk is het ook mogelijk dat je verschillende types ontlasting hebt, bijvoorbeeld nummer 4 en 5 door elkaar. Het is niet gelijk reden voor paniek als je ontllasting afwijkt van de 'ideale' drol, namelijk nummer 3 of 4. Er zijn echter wel een aantal signalen waar je echt op moet letten. Natuurlijk is het niet leuk om elke dag uitgebreid je bruine vriendjes te inspecteren, maar het kan je wel vertellen dat er iets aan de hand is in je lijf. Let bijvoorbeeld op:
  • Kleur. Je ontlasting kan de kleur aannemen van wat je hebt gegeten (zoals rode kool of bieten), maar afwijkingen in kleur zijn vaak een teken dat er iets aan de hand is. Zo kan een te lichte ontlasting wijzen op een verstopte galweg, en te donkere ontlasting kan zelfs bloed betekenen. Niet gelijk in paniek raken; van ijzersupplementen krijg je ook een donkerder gekleurde ontlasting.
  • Vorm. Te hard? Eet meer vezels en drink meer vocht. Het kan zijn dat je geobstipeerd bent. Te zacht? Misschien iets verkeerds gegeten, of te veel vet en te weinig vezels in de voeding? Er kunnen allerlei oorzaken zijn voor een afwijkende vorm stoelgang.
  • Schuim of slijm. Dit kan een onbalans in je darmflora (bacteriën) zijn!Hou dit in de gaten en bespreek eventueel met een diëtist de mogelijkheden om je voeding aan te passen.
  • Bloed. Helder bloed wijst op een bloeding tegen het einde van het darmkanaal, zoals een aambei. Donkerder bloed kan een bloeding in de darmen zelf zijn, en kunnen zelfs een signaal zijn dat er iets goed fout zit! Let op je stoelgang en als je regelmatig bloedspoeren aantreft kan het verstandig zijn om het even met je arts te bespreken.

Met de wind in de zeilen

Het is natuurlijk erg vervelend als je vaak opgeblazen bent, en last hebt van gasvorming en winderigheid. Ook het laten van windjes zegt veel over je darmgezondheid en je eetpatroon. We onderscheiden drie soorten:
  • Warm. Deze zijn vaak zacht, voelen een beetje heet aan en kunnen behoorlijk ruiken. Dit heeft vaak te maken met een grote hoeveelheid vet in de darmen. Iets minder snacken volgende keer dus! 
  • Luid of knetterend. Dit heeft vaak te maken met koolhydraten (suikers). Als je grote hoeveelheden frisdrank drinkt, komen er door de verwerking van die suikers in de darm gassen vrij die er met hoge snelheid uit komen, en een hard geluid maken.
  • Stinkend. Vaak komt dit door een grote dosis eiwitten. Vooral sporters die eiwitshakes gebruiken kunnen hiervan hele sterke luchtjes produceren. De stank komt voort uit een reactie van de eiwitten en zwavel met bacteriën in de darm.

Tot slot

De stoelgang is helaas nog een beetje een taboe, maar dat hoeft het niet te zijn. Artsen en diëtisten zijn gewend aan gesprekken over de stoelgang, en begrijpen hoe belangrijk het is dat dit goed zit, en hoe vervelend het is als er iets niets goed gaat. Vaak is een aanpassing aan het voedingspatroon voldoende om klachten sterk te doen verminderen. 
 
Heb je ook last van stoelgangklachten? Maak een afspraak en kijk wat de diëtist voor je kan betekenen! 
Kom je niet uit Zwijdrecht en omstreken? Vind een diëtist in de buurt! 

Afbeeldingsresultaat voor poep

 

Afbeeldingsresultaat voor poepkaart

 
Afbeeldingsresultaat voor poep
 
Afbeeldingsresultaat voor maag darm lever stichting

Nationale Poepdag

cialis number of orgasms antactell

Attepog 20-12-2020
Propecia Femenino actuattwailm [url=https://bansocialism.com/]cheapest cialis online[/url] clelay Propecia Dosage Depression

Nieuw bericht