Buon Apetito: Gezond met Seizoensgroenten

18-01-2016 12:18

Tijdens de kookworkshop bij The Workshop Factory van Buon Apetito maakten we vooraf onder andere een verse pompoensoep. Ik dacht eerst... "Ow nee he, pompoen!" Ik ben namelijk niet zo'n pompoen-fan. De moeder van een vriendinnetje van mij maakte dit vroeger wel eens voor bij de lunch, en dan deed de draderige textuur me aan haren denken. Door deze vervelende herinnering gaan mijn nekharen (iewl, haren!) al overeindstaan als ik een pompoen zag. Of eigenlijk moet ik zeggen, gingen mijn nekharen overeindstaan, want deze heerlijke Italiaanse soep heeft de eer van de pompoen wat mij betreft helemaal hersteld! Ik ben fan!

Pompoensoep met groene kruidenolie

Ingrediënten voor 4 personen

500 gram flespompoen

Olijfolie

1 Ui

1 teen knoflook (wij hebben er natuurlijk eentje extra gedaan, lekkerrrr!)

1/4 chilipeper zonder zaadlijsten

500 ml groentebouillon

Italiaanse kruiden naar smaak, verse zijn het allerlekkerst!

 

 

Bereiding, ongeveer 45 minuten

1. Verwarm de oven voor op 180 graden

2. Snij de pompoen (met schil) in kwarten en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Leg in een ovenschaal met de schil kant naar beneden en rooster in 20-25 minuten gaar.

3. Snipper de ui en de knoflook. Snij de chilipeper fijn.

4. Haal de pompoen uit de oven. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een soeppan en zet de ui, knoflook en chilipeper zachtjes aan.

5. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de pompoen en doe deze in de pan bij de ui, knoflook en peper. Bluf af met de bouillon. Voeg de Italiaanse kruiden toe en laat 5 minuten doorkoken.

6. Pureer het geheel met een staafmixer en kook het even op. Voeg peper en zout naar smaak toe. 

7. Maak een dressing van 4 eetlepels olijfolie, een teentje knoflook en italiaanse kruiden. Pureer deze met de staafmixer.

De soep is klaar om te serveren als hij de gewenste dikte heeft bereik. Schep voor het serveren een eetlepel groene kruidendressing erover en smullen maar!

 

Per portie bevat dit gerecht ongeveer

Energie                 80 kcal

Eiwit                     1,2 gram

Koolhydraten        3,7 gram

Vet                        6,0 gram

Verzadigd vet       1,2 gram

Vezels                   1,8 gram

Zout                      1,1 gram (zonder extra toe te voegen)

Dit gerecht is heerlijk als voorafje, maar ook goed als een maaltijdsoep. Serveer de soep dan met een volkorenbroodje zoete pompoemhummus met veldsla, een broodje (warme) geitenkaas met rode ui, prei en honing, of een broodje carpaccio met rucola pijnboompitten! Wil je liever een dagje koolhydraatarm dineren? Serveer dan met een flinke bak salade, zoals een groene salade van groene paprika, komkommer, rucola en gestoomde broccoli en sperzieboontjes. Ook lekker met de zelfgemaakte dressing!