De griep te lijf

30-01-2017 11:21

Als je op dit moment niemand kent die helemaal in de lappenmand ligt, ben je een van de weinige! Op dit moment ervaart Nederland een stevige griepepidemie. 

Epidemie

We spreken van een epidemie als er meer gerapporteerde gevallen zijn van een bepaalde ziekte dan de oorspronkelijke verwachting zou zijn. Bij de griep is de zogeheten epidemische grens 51 op de 100.000 personen. Vorige week werden er 102 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten gemeld na peilingen bij huisartsen. En laten we dan de bikkels dan niet uitvlakken: mensen die denken "dit is een griepje, dit gaat wel over" en niet eens contact opnemen met de huisarts. De griepepidemie duurt nu al 8 weken, en is voorlopige ook nog niet op de terugweg.
 

Hoe weet ik of ik griep heb?

Griep is een verzamelnaam voor verschillende virussen die allemaal ongeveer dezelfde symptomen veroorzaken. Bij gezonde mensen is een griepje enkel vervelend, maar doorgaans niet gevaarlijk. Bij jonge kinderen, zwangeren, ouderen, longpatiënten of mensen met een verminderde weerstand kan de griep wat harder toeslaan. Bij twijfel kan je altijd het beste even de huisarts bellen. Deze kan wat ondersteunende medicatie voorschrijven, of in ieder geval wat geruststelling bieden. Het is niet verstandig om naar de huisarts te gaan met griepklachten, omdat er dan een enorme kans op besmetting ontstaat in de wachtkamer. Bel dus altijd eerst even naar de huisarts en zeg duidelijk dat je met griep te maken hebt.
 
Symptomen van griep zijn vooral:
 • Gevoel van zwakte of onverklaarbare, aanhoudende moeheid (je wordt gewoon niet uitgerust wakker, maar slaapt vaak ook gewoon slecht)
 • Koorts (38 graden of hoger) of verhoging (hoeft niet, je kan ook griep hebben zonder koorts)
 • Koude, vaak zweterige rillingen
 • Hoesten, met of zonder slijm
 • Keelpijn
 • Snotteren, loopneus etc.
 • Misselijkheid of een onderbuikgevoel, vaak weinig eetlust
 • Slechte conditie, alles kost moeite en je bent snel buiten adem
 • Hoofdpijn of een verstopt gevoel in het voorhoofd
 • Spierpijn zonder te hebben gesport, vaak ook pijn in de huid en ledematen
 • In ergere gevallen braken en diarree. Indien dit te lang aanhoudt altijd een dokter raadplegen i.v. het risico op uitdroging

Ik heb griep. En nu? 

Bij griep is het vaak erg moeilijk, maar ook erg belangrijk om goed te blijven eten en drinken. Dit is belangrijk voor het herstel en om te voorkomen dat je uitdroogt. Hieronder een aantal handige tips:
 • Drinken, drinken, drinken! Door al dat gesnotter, gezweet en getraan verlies je een hoop vocht. Het grootste risico bij griep is dan ook uitdroging. Zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt, ongeveer 2 liter. Dit mag vanalles zijn, van een glas water of kopje thee, tot een schaaltje vla of kom soep of bouillon. Alles is mooi meegenomen.
 • Rust. Klinkt misschien als een nogal logisch advies, maar doorbikkelen maakt het erger. Neem een dag vrij, blijf in bed of op de bank. Laat de boel even de boel. Pak dat boek wat je voor kerst had gekregen maar nog niet aan toe was gekomen. Kijk die nieuwe serie op Netflix. Vandaag is jouw dag. Nu alleen nog even beter worden!
 • Luister naar je lijf. Eet waat je trek in hebt. Vaak is dat iets zoetigs of juist zout. Let even niet op je dieet; het belangrijkste is dat je iets eet. Altijd een aanrader om een aantal blikken of zakken soep in huis te hebben. Zo kan je een smaakje kiezen waar je trek in hebt, even opwarmen en klaar.
 • Vitamine C. Niets geneest de griep, dat doet je eigen lichaam. Maar sommige dingen ondersteunen je hierin. Vitamine C draagt niet bij aan het herstel van de griep, maar geeft je immuunsysteem een extra zetje om aan de slag te kunnen. Niet elke studie bevestigt dit, maar mits je niet overdoseert: baat het niet, schaadt het niet.
 • Medicijnen. Veel mensen willen liever geen medicijnen slikken. Ze bikkelen zich door hoofdpijntjes en kwaaltjes heen en nemen nooit een pilletje. Bij de griep kan het soms heel veel verlichting geven om een paracetamolletje te nemen. Of anti-grippine, daar zit ook vitamine C bij! Dit vermindert de symptomen zodat je er minder last van hebt. Je wordt er echter niet minder ziek door, dus blijf lekker op die bank.
 

 

Afbeeldingsresultaat voor griep

Afbeeldingsresultaat voor sinaasappelsap

 

Afbeeldingsresultaat voor flu

Afbeeldingsresultaat voor struik maaltijdsoep

 

Afbeeldingsresultaat voor flu

Afbeeldingsresultaat voor anti grippine

Afbeeldingsresultaat voor flu