Asperges

20-04-2017 11:00

Door Anne Viergever, stagiar bij Diëtistenpraktijk Zwijndrecht

Van begin april tot en met eind juni zijn Nederlandse asperges volop te verkrijgen. Profiteer ervan en zet deze gezonde groente wekelijks op het menu want asperges zijn namelijk heel erg goed voor je; ze bevatten weinig calorieën en veel belangrijke voedingsstoffen. In asperges vind je veel vitamines, zoals B1, B2, C, E, K en foliumzuur. Door hun hoge ijzergehalte zijn ze erg geschikt in een vegetarisch of veganistisch dieet. Met al deze voedingsstoffen, bevatten ze gekookt slecht 19 kcal per 100 gram, en 1,2 gram vezels. Daarnaast zijn ze vochtafdrijvend en bloedreinigend door het aminozuurasparagine. 

Zo bereid je asperges

Een goede bereiding kan je asperges maken of breken! Laat ze eerst 20 minuten weken in een pan met koud water, zodat ze zich vol kunnen zuigen. Verwijder daarna de harde onderkant (ongeveer 1 cm) en schil de witte asperges met een dunschiller vanaf de kop naar onderen. Bij groene asperges hoeft dit niet. Kook daarna de asperges circa 15 minuten in een pan met ruim water en eventueel wat zout.

Ook kun je de asperges bakken, wokken, grillen of roerbakken of er soep van maken.

Wist je dat

  • Er naast witte en groene eook paarse asperges bestaan? Asperges groeien onder de grond. Het stuk plant dat boven de grond groeit, sterft af in de herfst maar de ondergrondse delen overwinteren. De stengels zijn de witte asperges, die worden nog onder de grond gestoken. Als de stengels boven de grond groeien verkleuren ze door de zon naar groen of zelfs paars.
  • Als je wilt weten of je verse asperges koopt, je dit gemakkelijk kunt testen door de asperges langs elkaar te wrijven? Als ze een piepend geluid maken zijn de asperges vers.
  • Ongeveer 50% van de mensen een aparte urinegeur hebben als ze asperges hebben gegeten. Dit komt doordat je lichaam een bepaald zuur uit de asperge omzet in zwavelhoudende verbindingen.
  • Je witte asperges 2 tot 3 dagen in de koelkast kunt bewaren als je ze direct in een vochtige theedoek wikkelt en je asperges zelfs in kunt vriezen; schil de asperges en vries ze dan in een diepvrieszak in. Zo kunnen ze 4 tot 6 maanden goed blijven. Voor de bereiding hoeven ze niet eerst ontdooid te worden; ze kunnen bevroren in een pan met ruim kokend water worden gedaan

 

Asperges